onsdag 22. februar 2012

S/Y Kronos?

Vi hadde egentlig bestemt oss for at båten vår skulle hete S/Y Fionullah Iversen II oppkalt etter katta til mor (som heter FI til hverdags). Slik ble det ikke fordi vi foretrakk å kjøpe "hard vare" når det kom til stykket, dvs. at vi kjøpte en båt som var satt på vannet i Hellas. Det gjorde først og fremst at vi slapp å betale inn noe i forkant av overleveringen, men til gjengjeld var båten allerede døpt og registrert. Derfor ble navnet Kronos som ikke må forveksles med Chronos som er "legemliggjøring
av tiden". I følge wikipedia var Kronos  guden for korn, natur, jordbruk og grøde. Ut over det var han faren til Poseidon, havets gud. Denne Kronos hadde nok et vanskelig sinn og mytene sier at han både drepte (spiste dem!) og ble drept av sine egne barn ettersom hans hustru (og søster) Rhea lurte unna den yngste - Zevs. Hun fikk også Kronos til å gulpe opp igjen de andre barna og noen av dem (f.eks. Poseidon) ble vel mer kjent i ettertiden enn faren.


Imidlertid var hans regjeringstid også opphavet til begrepet "gullalderen" (se bildet over) ettersom alle levde fredfullt, uten lover og regler.


Nå har jeg ikke spurt Nomicos Yachts om det ER guden som er opphavet til navnet på båten, det kan jo være indirekte ettersom det er mye i Hellas som er oppkalt etter titanen Kronos. 

F.eks. matvareprodusenten Kronos som utgir seg for å være den fremste produsent av  ferdig "gyros" som jo er foretrukket eta for oss grekofile. Kronos er også det greske navnet på planeten saturn (ettersom Saturn var det romerske navnet på Kronos), så hvis vi får en planet i masta har det sin naturlige forklaring. Hvis vi derimot får masta i planeten har vi vel neppe skikket vårt bo i forhold til gudene.



Det vil vel ikke forundre meg (oss) om båten blir registrert med sitt rette navn når/hvis den registreres i NIS om fire år. Da må vi få opp et bilde av fartøyets lille gudmor i salongen.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar